Rengastietoa

Rengasmarketin rengasasiantuntijat neuvovat sinua kaikissa rengasasioissa.
Jos et löydä tältä sivustolta tarvitsemaasi rengastietoa, ota yhteyttä lähimpään Rengasmarkettiin.

Renkaiden vaihto ja asennus

Teetä renkaiden asennustyöt alan ammattiliikkeessä. Ammattitaitoiset asentajat tarkistavat renkaat ja vanteet ennen asennusta. Asennustyö ja tasapainotus tehdään erikoistyökaluilla ja kiinnitys tarkistetaan momenttiavaimella juuri oikeaan tiukkuuteen.

Mikäli kuitenkin haluat vaihtaa renkaat itse, varmista, että renkaat ja vanteet on tarkistettu alkavien vaurioiden varalta ja tasapainotus on kunnossa. Asennustyössä on hyvä tutustua auton ohjekirjaan, tarvittaviin työkaluihin, pultteihin ja muttereihin sekä auton nostokohtiin.

Vinkkejä tee-se-itse -tekijälle!

  1. Etsi tasainen ja kova alusta, jossa pyörät vaihdetaan.
  2. Merkitse ennen vaihtoa alla olevien renkaiden paikat.
  3. Lukitse auto paikoilleen käsijarrulla ja vaihteella.
  4. Kiilaa maassa olevat pyörät siten, ettei auto pääse liikkumaan.
  5. Älä mene auton alle silloin, kun se on tunkin varassa.
  6. Irrota yksi pyörä kerrallaan.
  7. Puhdista vastinpinnat huolellisesti ja kiristä pultit/mutterit ristiin vähän kerrallaan. Tee loppukiristys momenttiavaimella oikeaan tiukkuuteen vasta, kun auto on laskettu alas.
  8. Kiinnitä pölykapselit huolellisesti. Tarkista oikea asento venttiilinreiästä.
  9. Muista tehdä jälkikiristys noin sadan ajokilometrin jälkeen.

Pese alta otetut pyörät miedolla pesuaineliuoksella ja tarkista niiden kunto. Tarkista vararengas ja sen ilmanpaineet aina renkaanvaihdon yhteydessä. Varmista, että autossasi on sopivat pultit ja renkaanvaihtoon tarvittavat työkalut.

Renkaiden kuluminen

Renkaiden kilometritulokseen vaikutat tehokkaimmin oikeilla, kuormituksen mukaisilla ilmanpaineilla ja rauhallisella ajotavalla. Yleensä vetävän akselin pyörät kuluvat nopeammin kuin vapaasti pyörivän akselin.

Paras kilometritulos renkaille saavutetaan siten, että niitä vaihdetaan akselilta toiselle, pyörimissuuntaa vaihtamatta noin 10 000 kilometrin välein. Jos uusitaan vain kaksi rengasta, paremmat renkaat on asennettava aina taka-akselille.

Vetävillä pyörillä renkaat kuluvat nopeammin kuin vapaasti pyörivällä akselilla. Tämä on yleistä varsinkin etuvetoisissa autoissa. Turvallisuuden kannalta on parasta, että kaikki renkaat olisivat mahdollisimman tasaisesti kuluneita, jolloin saavutetaan tasapainoisimmat pito-ominaisuudet.

Vinkki!

Tarkkaile renkaidesi kulumismuotoa. Useimmiten epätasainen kuluminen johtuu auton alustassa olevista vioista kuten akselistojen suuntauksesta tai kuluneista iskunvaimentimista. Tasapainota renkaat aina tarvittaessa. Epätasapainossa olevat pyörät kuluttavat renkaita, iskunvaimentimia ja alustaosia.

Rengaspaineet

Oikeat rengaspaineet vähentävät polttoaineen kulutusta polttoaineen kulutusta ja tekevät ajamisesta mukavampaa ja turvallisempaa. Rengaspaineet tulisi tarkistaa 1-2 kertaa kuukaudessa.

Renkaiden puhdistus

Renkaat tarvitsevat ajoittaista puhdistusta, koska lika voi vahingoittaa renkaita varastoinnin aikana. Erityisen tärkeää puhdistus on silloin, kun renkaita varastoidaan talven tai kesän jälkeen. 

Älä käytä puhdistusaineita, jotka sisältävät liuottimia tai öljyjä, sillä ne saattavat vahingoittaa kumiseosta. Jos käytät pudistukseen painepesuria, pidä suutin vähintään 20 cm:n etäisyydellä renkaasta.  Älä kuitenkaan koskaan käytä pyörivää suutinta puhdistukseen

Vinkki!

  • Paras aine renkaiden puhdistukseen on mieto saippualiuos ja puhdas vesi.

Renkaan urasyvyys

Renkaat ovat autosi ainoa kosketuspintasi tiehen. Siksi niiden kunnosta täytyy pitää huolta. Kun kesärenkaan kulutuspinta on alle 1,6 mm, renkaat tulee vaihtaa uusiin.

Kesarenkaat-RM

Renkaiden säilytys

Renkaat säilyvät parhaiten viileässä, pimeässä ja kuivassa tilassa. Säilytä renkaita kaukana öljyistä, polttoaineista ja liuottimista, sillä ne saattavat vahingoittaa renkaan kumiseoksia. Vanteelle asennettuja renkaita ei ole hyvä säilyttää pystyasennossa, vaan vanteista ripustettuna tai kyljellään.

Helpoimmalla pääset, kun annat ammattitaitoisen rengasliikkeen huolehtia renkaidesi kausisäilytyksestä ja renkaasi pestään, tarkistetaan ja tasapainotetaan.

Vinkki!

Kun renkaat on irrotettu autosta, ne on syytä tarkistaa alkavien vaurioiden varalta. Jos renkaat ovat esimerkiksi epätasaisesti, kyse ovi olla auton alustassa olevasta viasta. Mitä nopeammin vika havaitaan sitä edullisemmaksi korjaaminen tulee.

Renkaiden tasapainotus

Renkaiden tasapainotus ylläpitää autosi ohjattavuutta, vakautta, suorituskykyä, tehokkuutta, turvallisuutta, ajamisen mukavuutta ja jopa nopeusmittarin tarkkuutta.

renkaan tasapainotus

Kokomerkinnät

Renkaan kokomerkinnät kertovat, millaiset renkaat sopivat juuri sinun autoosi. Merkinnöistä selviää mm. renkaan koko sekä kuormitus- ja nopeusluokat.

EU-rengasmerkinnät

EU -rengasmerkintöjen avulla voit vertailla renkaiden ominaisuuksia ja suorituskykyä keskenään, kuten polttoainetaloudellisuutta, märkäpitoa, vierintämelua, sekä lumi- ja jääolosuhteiden kestävyyttä.

EU-rengasmarkinta

Kestävä kehitys Continentalilla

Rengasmarket -jälleenmyyjillä on valikoimassaan laaja edustus Continentalin renkaita. Continental on valmistanut renkaita jo yli 150 vuoden ajan ja panostaa jatkuvasti rengastuotannon, renkaiden käytön ja renkaiden kierrätyksen kestävään kehitykseen ja ympäristöystävällisyyteen.